Cele mai eficiente sisteme de alarma trebuie sa fie de incredere, simplu de instalat si de folosit, fiind totodata capabile sa asigure o alerta de securitate in timp real, cu cat mai putine semnale fals-pozitive. Un sistem de alarma confera siguranta beneficiarului, avand drept scop protejarea unor bunuri sau a unor spatii de patrunderea intrusilor, semnaland beneficiarul si/sau centrul de dispecerat responsabil nerespectarea zonei vizate.

Ce este un sistem de alarma?

Un sistem de alarma sau un sistem de detectie efractie reprezinta o grupare de dispozitive interconectate cu rolul de a proteja incaperi cu diferite destinatii. Sistemele de alarma variaza de la simple la complexe, in functie de obiectivul protejat. Daca acestea vizeaza locuinta proprie, sistemele se vor constitui in configurari mai simple, complexitatea crescand odata cu amploarea obiectivului si cu nevoile clientului. Asigurarea functiei de baza este esentiala, in vreme ce o structura mai avansata asigura un confort sporit beneficiarului.

Eficienta lucrarii este asigurata de proiectantul de sisteme de alarma sau de catre compania care il instaleaza, acestia indeplinind si rolul de consilier in ceea ce priveste orientarea clientului catre solutii optime, care corespund nevoilor spatiului protejat si ale beneficiarului. In momentul proiectarii se are in vedere si o potentiala dezvoltare a sistemului raportata la viitor.

Avansul tehnologic permite utilizatorului accesul la o interfata tot mai accesibila si intuitiva, cu insertii moderne precum ecran tactil, tastaturi actuale, elemente care indeplinesc atat un rol estetic, cat si functii care faciliteaza controlul, cum ar fi stocarea hartilor pe dispozitive ce permit instalarea aplicatiilor specifice, pe carduri de stocare date.

sistem-de-alarma

Cum functioneaza un sistem de alarma?

Sistemele de alarma moderne sunt predominant wireless (fara fir), amenajare care faciliteaza procesul de montare, minimizeaza deranjul produs de cablare si creeaza un mediu mai estetic si aerisit. Cu toate ca tehnologia wireless este de preferat, fiind mai practica, eficacitatea ei depinde de stabilitatea transmisiei de date in sistem wireless. Conexiunile se mai pot stabili si prin sistem de cablare.

Componente sistem de alarma

Comunicarea dintre echipamentele sistemului este elementul ce asigura functionalitatea si rezultatul scontat. Intre partile componente, intalnim:

  • Centrala de alarma este o placuta electronica ce asigura comunicarea intre componentele sistemului, convertirea semnalelor receptionate de la senzori, pornirea si oprirea sistemului, activarea sirenei si notificarea utilizatorului. Aceasta se monteaza in spatii ferite, intr-un tablou metalic protector;
  • Senzorii (detectori) capteaza informatia si o transmit catre centrala. Cei mai frecventi senzori sunt cei de miscare PIR, de tip infrarosu, care identifica miscarea si declanseaza alarma;
  • Sirena produce semnalul sonor specific la armarea si dezarmarea sistemului si asigura functia de baza, anume emiterea unui semnal de avertizare la patrunderea in zona protejata;
  • Un acumulator de rezerva, pentru situatii imprevizibile precum pana de curent;
  • Tastatura indeplineste functiile de armare, dezarmare, programare conform nevoilor utilizatorului. Reprezinta cea mai la indemana componenta a beneficiarului, indicand prin afisaj electronic sau semnale luminoase starea tehnica a intregului sistem.

Exista si alte componente ce pot fi integrate unui sistem de alarma, care faciliteaza utilizatorului controlul de la distanta. Acestea sunt reprezentate de moduri – modul IP, modul SMS sau de dispozitive periferice precum telecomanda, camere de supraveghere, adresand o gama larga de nevoi.

Functia de interventie poate fi asigurata fie prin paza existenta in spatiile vizate, fie prin intermediul unei firme de paza care preia transmisia incidentului. Modulul destinat dispeceratului se obtine direct de la firma care asigura serviciile de paza.

Sistemul de alarma potrivit nevoilor tale

montare-sistem-de-alarma

Un sistem de alarma eficient se determina raportat la tehnologiile prezente si la complexitatea lucrarii. In functie de acestea, sistemul poate suporta echipamente diverse care deservesc scopului urmarit. Echipa Nibaco detine certificarile si experienta necesare adresarii unei game largi de nevoi, de la proiectare, pana la implementare, extindere si mentenanta.