Un senzor de miscare este componenta cheie cand vine vorba de sistemele de securitate ale locuintelor rezidentiale, spatiilor comerciale si nu numai.

Prin intermediul unui senzor de miscare, miscarea dintr-un perimetru de interes poate fi detectata, urmand ca semnalele specifice de avertizare sa actioneze. In continuarea articolului nostru poti descoperi cum functioneaza mai exact senzorii de miscare, cate tipuri de senzori exista si cum pot functiona cu un alt sistem de supraveghere.

Cum functioneaza un senzor de miscare?

Senzorii de miscare se numara printre cele mai eficiente metode de diminuare a intrarilor prin efractie. Acestia nu reprezinta un element ce consuma multa energie, functionand doar in momentul in care este detectata miscare.

Acestia pot fi atat pasivi, cat si activi, fiind cunoscuti si sub numele de:

  • Senzori de miscare radar (de inalta frecventa);
  • Senzori de miscare infrarosu pasiv (PIR).

Prin intermediul undelor infrarosii, senzorii „traseaza” o harta pentru perimetrul de interes, astfel avand in atentie o zona mare de actiune. In momentul in care in aria acoperita de senzor este detectata miscare, senzorul transmite un semnal catre panoul de control al sistemului de securitate.

In urma transmiterii semnalului, panoul de control se va conecta la platforma centrului de monitorizare, trimitand o instiintare cu privire la o posibila intrare prin efractie, iar anumite sisteme de securitate permit trimiterea unei notificari chiar pe un smartphone, in cazul unui eveniment de acest gen.

  1. Senzorii de miscare pasivi: acestia nu emit nicio sursa de energie pentru detectarea miscarii, dar sunt activati in momentul in care primesc radiatii infrarosii, acestea fiind vizibile in momentul in care in spatiul acoperit de senzor exista o variatie de energie;
  2. Senzorii de miscare radar: functioneaza prin emiterea unor semnale sonore de inalta frecventa in mediul inconjurator, urmand ca mai apoi sa analizeze ecoul primit din mediu. Undele de inalta frecventa au o raza de actiune ce variaza intre 1mm si 30km. Senzorii radar masoara timpul si intensitatea intoarcerii undelor sonore, iar orice schimbare poate declansa atat alarma, cat si camerele video sau modul de avertizare stabilit, astfel anuntand faptul ca exista un posibil intrus in perimetrul de interes.

Alte tipuri de senzori de miscare

  • Senzor de miscare pe baza de microunde:

Cunoscut si sub numele de MW, acest senzor trimite impulsuri cu microunde catre un corp aflat in miscare, masoara reflexia obiectului, acopera o distanta mult mai mare decat senzorul cu infrarosu. In ceea ce priveste costul, senzorul de miscare pe baza de microunde este mai scump si mult mai vulnerabil, in cazul interferentelor electrice.

  • Sistemul Dual Motion:

Acesta include doua tipuri de senzori de miscare, si anume senzori MW si senzori PIR, in acelasi perimetru de interes. Sistemul dual motion va trimite un semnal panoului de control doar in momentul in care cei doi senzori sunt activati, iar actiunea celor doi senzori reuseste sa reduca aparitia alarmelor false.

  • Senzori de miscare cu ultrasunete:

Acest tip de senzor de miscare emite impulsuri de unde ultrasonice, iar reflexia razelor pe corpul in miscare este calculata, urmand ca senzorul sa fie activat daca obiectul/corpul se afla in zona securizata.

Unde se poate monta un senzor de miscare

Un sistem de securitate este necesar pentru numeroase cladiri, de la centre comerciale, pana la cladiri de birouri sau propriile locuinte.

Tocmai din acest motiv, este recomandat ca senzorii de miscare sa fie plasati in zonele de acces sau de tranzit ale imobilelor respective. Iata cateva exemple in care se poate amplasa un senzor de miscare:

  • Hol;
  • Terasa;
  • Zone de acces catre camere.

Este foarte importanta analizarea zonei de interes, deoarece un senzor de miscare trebuie ales in functie de aceasta pentru a determina corect unghiul de detectie. Alaturi de un senzor de miscare, recomandam si instalarea unui sistem de supraveghere video pentru a avea acces la imagini in timp real, in cazul unui incident neplacut.

Nibaco se poate ocupa de instalarea unui astfel de sistem de securitate

Echipa Nibaco detine certificarile necesare atat pentru instalarea unui sistem de supraveghere video, cat si pentru instalarea si mentenanta unui sistem format din senzori de miscare.

Contacteaza-ne sau acceseaza pagina destinata sistemelor de securitate pentru mai multe informatii.