În fiecare zi, oamenii petrec mult timp la birou, desfășurând activități profesionale și interacționând cu colegii. Însă, în ciuda unui mediu de lucru aparent sigur, este important să fim pregătiți pentru situații de urgență, precum un incendiu. Focul se poate declanșa oricând, fără un avertisment prealabil, iar cunoașterea unor măsuri de urgență poate face diferența dintre siguranță și pericol. Iată 5 pași esențiali pe care trebuie să îi urmezi în cazul unui incendiu la birou:

Păstrează-ți calmul și activează alarma de incendiu:

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci în cazul unui incendiu este să rămâi calm. Panica poate împiedica luarea deciziilor corecte și acțiunile eficiente. Apoi, alertează imediat personalul din clădire prin activarea alarmei de incendiu. Aceasta va avertiza toți ocupanții clădirii și va permite evacuarea în siguranță.

Evacuează în mod organizat și rapid:

Odată ce alarma de incendiu este activată, este important să evacuezi imediat clădirea. Urmează întotdeauna căile de evacuare indicate și nu lua liftul. Învață dinainte care este cel mai scurt traseu către punctele de evacuare și asigură-te că toți colegii de muncă sunt la curent cu aceste informații. În timpul evacuării, poartă-te calm și ajută persoanele mai vulnerabile sau care necesită asistență.

Închide ușile și verifică zonele de lucru:

Pe măsură ce evacuezi clădirea, închide ușile din spatele tău pentru a încetini răspândirea focului și a fumului. Aceasta poate încetini răspândirea fumului și a flăcărilor în alte zone. De asemenea, oprește sursele de energie, cum ar fi aparatele electrice și echipamentele,  pentru a reduce riscul de explozii și de incendii suplimentare. Pentru a opri răspândirea poți la fel să așezi cârpe, pături și alte materiale textile umede avute la dispoziție, în jurul cadrului ușii pentru a împiedica pătrunderea fumului în încăpere.

Solicită ajutor și anunță autoritățile competente:

După ce ai ajuns într-un loc sigur, sună imediat la numărul de urgență 112 pentru a anunța incendiul. Fii pregătit să oferi informații precise despre locația incendiului și natura situației. În plus, anunță și conducerea companiei sau responsabilul de securitate în legătură cu incidentul pentru a lua măsurile adecvate.

Dacă incendiul va blocat ieșirea sau este inundată cu fum, păstrați-vă calmul și încercați să vă retrageți într-un loc cât mai departe de focar și de un geam care să poată fi deschis.

Așteaptă instrucțiuni și evită reaprinderea incendiului:

După ce ai solicitat ajutor și ai anunțat incidentul, așteaptă instrucțiunile autorităților competente și ale echipei de intervenție. Nu încerca să te întorci în clădire sau să intervii personal în stingerea incendiului. Este important să eviți reaprinderea acestuia și să te supui ghidării experților în situații de urgență.

Nibaco – Experți în siguranța împotriva incendiilor:

La Nibaco, suntem specializați în proiectarea și mentenanța sistemelor de siguranță, inclusiv detectarea incendiilor, desfumarea și stingerea incendiilor. Echipa noastră de profesioniști experimentați lucrează în strânsă colaborare cu clienții noștri pentru a asigura soluții personalizate și eficiente, adaptate nevoilor specifice ale fiecărei companii. Indiferent de dimensiunea afacerii tale, te putem ajuta să îți protejezi clădirea și să reduci riscul de incendiu la locul de muncă.