Detectia incendiului prin aspiratie – o solutie prin care incendiile sunt descoperite inca din faza incipienta

Atunci cand se declanseaza un incendiu, fiecare secunda care trece din momentul aparitiei lui pana in momentul in care este descoperit este vitala. Un incendiu detectat in faza incipienta poate sa fie tinut sub control si provoaca mai putine daune. Un incendiu descoperit in momentul in care foarte multe obiecte au luat foc, poate fi cu adevarat devastator.

Din pacate, incendiile reprezinta un risc prezent oriunde, indiferent ca este vorba despre mediul privat sau despre mediul industrial.

Din fericire, solutiile de detectare a incendiilor sunt din ce in ce mai bine puse la punct, iar una dintre ele este sistemul de detectie a incendiului prin aspiratie.

Ce este sistemul de detectie a incendiului prin aspiratie?

Sistemul de detectie a incendiului prin aspiratie este compus din 4 elemente esentiale:

– O camera de detectie in care se regaseste un senzor de fum foarte eficient. Acesta detecteaza rapid orice particula de fum, chiar si atunci cand focul este in stadiu incipient si nu poate fi sesizat cu ochiul liber;
– Un ventilator care preia aerul din zona protejata si il trimite in camera de detectie;
– Un filtru care ajuta la eliminarea particulelor mari care pot afecta senzorul.
– Tubulatura sistemului de aspiratie

Aceste 4 elemente functioneaza continuu: ventilatorul trage aerul prin tubulatura din mai multe puncte in unitatea de detectie, filtrul indeparteaza particulele potential periculoase pentrru senzor iar in cazul in care senzorul detecteaza fum, declanseaza alarma.

Desi este un proces simplu, poate genera multiple avantaje si poate ajuta la eliminarea unui numar mare de riscuri.

Care sunt avantajele sistemului de detectie a incendiului prin aspiratie?

Un astfel de sistem de detectie a incendiului este foarte avantajos in comparatie cu sistemele clasice de detectie, deoarece poate sa descopere un incendiu inca din faza incipienta, iar necesarul de echipamente de câmp este unul mult mai mic.

Conform statisticilor, 68% din incendiile devastatoare se dezvolta in urma focului mocnit, care este foarte greu de descoperit de un sistem clasic de detectie a incendiului, insa poate sa fie descoperit rapid de un sistem de detectie prin aspiratie. Pe langa asta, un sistem bun produs de branduri precum Schrack, Securiton sau Siemens, reuseste sa asigure urmatoarele avantaje:

– Poate sa fie instalat pe mai multe straturi in inaltime, in asa fel incat sa detecteze particulele de fum oriunde s-ar afla acestea;
– Face distinctia intre incendii si alarme false;
– Poate sa functioneze in conditii de mediu foarte dificile, la temperaturi intre -40 si 60 de grade Celsius;
– Este usor accesibil pentru operațiuni de service;
– Poate fi instalat in foarte multe tipuri de incaperi, incepand cu centre de date, centre logistice, rafturi depozitare, camere frig șamd. Practic, un astfel de sistem de detectie a incendiului poate proteja obiecte si informatii foarte valoroase.