Una dintre problemele serioase ce apar in cladirile de birouri este cea a cablurilor. Majoritatea retelelor de date si voce ( calculatoarele, perifericele, serverele si chiar diverse electrocasnice, precum aerul conditionat ) se folosesc de cabluri pentru a transmite informatii. Prezenta unui numar mult prea mare de cabluri poate paraliza intreaga activitate a unei companii. Tocmai de aceea, a aparut si s-a dezvoltat ideea de cablare structurata.

Ce este cablarea strucutrata?

Cablarea structurata este o rezolvare a problemelor date de aglomerarea cablurilor. Aceasta reprezinta un set de standarde care deseneaza modul in care pot fi instalate cablurile din retelele de date, voce sau retea. Aceste standarde pot fi de mai multe feluri, in functie de complexistatea sistemumlui de cabluri si de tipul cablurilor folosite. Indiferent de standardul folosit insa, un sistem structurat de cabluri este compus din mai multe subsisteme:

– Instalatia de intrare;
– Camerele in care se regaseste echipamentul ce foloseste cablurile;
– Dulapul de telecomunicatii, in care se gasesc toate echipamentele de date care conecteaza subsistemele;
– Backbone-ul – este cel care transporta semnalul intre toate camerele, instalatiile si dulapurile de telecomunicatii;
– Cablarea orizontala;
– Componentele zonei de lucru.

Care sunt avantajele cablarii structurate?

Exista mai multe avantaje pe care o astfel de cablare le aduce, incepand uc costurile reduse pentru intretinerea echipamentelor si continuand cu obtinerea unei performante mai bune a retelei. De asemenea, pe lista cu avantaje se numara si faptul ca orice problema de retea se rezolva mai repede, in cazul in care este nevoie de o reorganizare a retelei, aceasta se face imediat iar indiferent de informatia transferata prin cablu ( voce, date, supraveghere video, etc ) se foloseste acelasi tip de cablu.

De asemenea, pe lista cu avantaje se numara faptul ca orice defectiune se descopera rapid si se rezolva rapid.

Care sunt pasii ce trebuie sa fie urmati pentru realizarea unei cablari structurate eficiente?

Realizam cablari structurate de foarte buna calitate si urmam cu strictete urmatorii pasi:

– Vizualizam locatia pentru a stabili un plan, pentru a stabili numarul de porturi necesare cablarii si a alege calitatea echipamentelor folosite;
– Stabilim costurile pentru manopera si timpul de executie;
– Executam lucrarea de cablare structurata.

Proiectam sisteme de cablare structurata pentru o varietate mare de protocoale de retea, folosim cabluri din categoria 5E, 6 sau 7 si la fiecare lucrare avem in vedere obtinerea unor conexiuni rapide si sigure.